luni, 5 mai 2014

Lacul Cincis, al nostru sau al lor?

Fiind foarte suparat de cea ce se intampla de vreo doi ani, am inceput sa intreb in stanga si in dreapta ce s-ar putea face pentru a proteja luciul apei lacului Cincis. Nu mai are el farmecul de odinioara, dar este al nostru, nu al vampirilor care sug apa din el pentru a-si invarti turbinele microhidrocentralei.

Acesti baieti destepti, de fapt doar niste spagari ordinari, care nu sunt interesati decat de banul din propriile buzunare, fac ceea ce vor, la noi acasa. Si se pare ca si-au facut bine lectiile, pentru ca deocamdata, legea e de partea lor. Zic deoacamdata pentru ca asa sunt legile in Romania, depinde cum privesti problema si cine are interese.

Bun, revin la apa din lacul Cincis.


  1. Lacul nu este trecut in acte ca lac de agrement, deci pot face ce vor cu apa.
  2. Barajul fiind vechi, pot oricand plati un gigel specialist de la Apele Romane sa spuna ca digul barajului nu e sigur si nu poate fi umplut ca in trecut, deci pot face ce vor cu apa.
  3. Folosindu-se de inundatiile din 1998, inundatii in urma carora centrul comunei Teliucu Inferior a fost inundat timp de aproape doua saptamani, pot spune ca fac o golire controlata a lacului pentru a preveni astfel de evenimente, deci pot face ce vor cu apa.
  4. Barajul a fost facut pentru ca apa adunata sa fie folosita de Combinatul Siderurgic Hunedoara. Combinatul este ca si distrus si  nu mai are nevoie de apa, deci pot face ce vor cu apa.

Asadar, daca autoritatile locale, Primaria Teliucu Inferior si Primaria Hunedoara, nu intervin si isi asuma  gestionare a acestei resurse turistice, in maxim trei ani, Lacul Cincis se va numi Balta Cincis sau mai rau, Mlastina Cincis.

Lacul Cincis a fost si inca este distractia si concediul muncitorului hunedorean, muncitor din ce in ce mai sarac, muncitor care nu isi permite concedii la mare sau in strainatate. Aici, la Cincis, foarte multi din generatia mea au invatat sa inoate si sa pescuiasca.  

DE CE sa nu o faca si copiii nostri?
Nu stiu ce ziceti voi, dar eu nu as mai astepta inca doi ani sa vina un alt candidat care sa ne promita plaja la Cincis, il avem pe cel de acum si mie mi-au ajuns promisiunile pana in gat.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu